2017. július 9-én a reggeli órákban (06:06) pontosodik be a Telihold, melynek hatásait már ma is lehet érezni. Ilyenkor a Hold és a Nap szemben állnak egymással, vagyis a lélek, a spirituális esszencia, az ösztön, a tudatalatti ütközik az egóval, a tudatossággal, az éntudattal. A két fényadó kölcsönösen megvilágítja egymást, ami által egyenrangú partnerekké válnak, egyikük sem kerekedik felül, mivel mindketten főszerepet kapnak. „Ilyenkor megvilágítódik mindaz, ami szar az életedben.” – ahogyan a tanárom, Griga Zsuzsanna szokta mondani.

Mit jelenthet ez? Mindössze annyit, hogy ilyenkor nem tudunk elrejteni semmit, sem a rosszat, sem a jót, sem a hazugságainkat, sem az önbecsapásainkat, sem a vágyainkat, sem a késztetéseinket…és így tovább. A tudatalatti tartalmak nagyon is a felszínre törnek, ráadásul nem is kicsit, mivel a Plútó még együtt is fog állni a Holddal ebben a pillanatban. A Plútó, nem más, mint Hádész, az alvilág ura a mítoszok szerint, az alvilág pedig nem más, mint a saját tudatalatti világunk. Az, hogy az alvilágot pokolként éljük-e meg, netán a „felvilágot” is, az csakis rajtunk múlik, és azon, hogy mennyire vagyunk képesek a saját lelkünk mélyéről kipucolni a szemetet. A Plútó magában hordozza azt a gigantikus átalakító erőt, amivel a főnix madár képes a poraiból újjáéledni. A Plútó nem pusztít el véglegesen, hiszen a célja nem a pusztítás, hanem az újjáélesztés, az átalakítás, a transzformálás. Itt az ideje az elavult, megcsontosodott, poros témákat és életterületeket megtisztítani, meg egyáltalán felismerni azokat, és más formában vinni tovább azt, ami hasznos. A Hold-Plútó együttállás a Bak jegyében jön létre, tehát a szerkezeti megújítást a Rák-Bak életterületünkön kell véghez vinni a leginkább. Ebben ott vannak az érzelmeink, a családról kialakult hozzáállásunk, a felnőtté válás, a felelősségvállalás, a stabilitás, az önállóság, és a biztonságérzet. Ezeket a témaköröket kell egy totális új alapra helyezni ahhoz, hogy ne feszítsen tovább a rossz. A kínlódás ellenszere, ha belemész a kínlódásba, méghozzá önként és dalolva, de egy egészen más szinten és más céllal.

Ez a Bak Hold-Plútó együttállás bizony felhozhatja a legbelsőbb félelmeinket és szorongásainkat, de pont azzal a céllal, hogy szembenézzünk velük. Felülvizsgálatot kell tenni, hogy az, amitől félünk, miért ér meg nekünk ennyi energiát és ráfordított negatív gondolatot, ahelyett, hogy ugyanezt az erőteljes teremtő energiát az ellenkező irányba fordítanánk, és ahhoz csatolnánk a képi megjelenítéseket. A félelem energia egy hatalmas teremtő erővel rendelkező érzelmi töltet. Pontosan ekkora energialöket kell ahhoz is, hogy a vágyainkat és a céljainkat teremtsük meg az életünkben. A feladat tehát: megcserélni a pólusát az érzelmi minőségnek. Félelem helyett pozitív érzelmekkel átszőtt tudatosság kell (szembenálló Nap a Rákban), amihez most megvan az átalakító erő, mint lehetőség a tartós értékek létrehozására (Bak Plútó és Hold együttállás) a fizikai síkon és a lelki szinten egyaránt. A rosszat, a hasztalant meg egyszerűen el kell tudni engedni. (Minek ülni órákat a wc-n? Le kell húzni a sz…t és kész. Gondolj bele, csak ott ülsz és szagolod. Minek?? Húzd már le és indulj a dolgodra!)

A Holdat ebben a rövidke kis tér-idő pillanatban a Chiron és a Transzplútó is segíti, a Napot pedig a Neptunusz látja el áldásos energiákkal. A Chiron, a lelki sebeket jelölő kentaur, a Halakban már régóta felhozza az érzelmi jellegű, karmikus eredetű lelki sérüléseinket, de most a Telihold kapcsán ezeket a sebeket gyógyító erővé tudjuk átalakítani. A Transzplútóval áthidalhatjuk az ösztön és a tudat közötti ellentéteket, hiszen összeköttetésbe tudunk kerülni önmagunkkal, azaz lényünk belső fényével. Ezt különösen segíti most a Neptunusz is, amely a tiszta belső hallást és a tisztánlátást hozza el tudat számára (Rák Nap – Halak Neptunusz trigon). A Neptunusszal mindig feljebb kell lépni egy szintet, és onnan nézni magunkra, mert az első emeletről mindig nagyobb a rálátás, mint a földszintről. Használjuk ki ezt az isteni szintű lehetőséget, gondolkodjunk felülről és cselekedjünk a Földön!

Ebben a Teliholdban tehát benne lesz egy jóadagnyi érzelmi hullámzás, szorongás, félelem, de elengedés, gyógyulás és az alapos átalakulásnak a lehetősége is. Ha ez mind megvan, akkor jöhet a többi, amikor képes leszel észrevenni azt, hogy tulajdonképpen a semmiért aggódtál ennyit, hiszen csak közelről tűnt nagynak a probléma, egészen távolról csupán egy aprócska kis porszem volt… Minél távolabbról szemléled az életed, annál inkább rájössz arra, hogy micsoda lehetőség és ajándék az életed, és benne minden tapasztalás. A megélt érzelmek, fájdalmak, szeretet, bölcsesség, áldozat, vágyak, örömök, kétségek…stb. tesznek téged érző emberi lénnyé, pontosan azzá, aki most vagy, és aki leszel. Egyedi és megismételhetetlen.

Vedd észre a jót is, ne csak a rosszat!

Cs. Melinda

MegosztásShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someonePrint this page