Pályaválasztási és pályamódosítási tanácsadás

appleA pályaválasztás nem mindig könnyű feladat, különösen akkor, ha az embert több terület is érdekli, de az még érdekesebb, amikor úgy érzi, hogy semmi sem érdekli. Telnek az évek, gyermekkorban az iskola- és egyetemválasztás kényszerít minket döntéshozatalra, a későbbiekben pedig a megélhetési területet kell jól kiválasztani. Ez utóbbi már sokkal lényegesebb kérdés, mert életünk egyharmadát (legalább) végigdolgozzuk (vannak kivételek persze) és nem mindegy, hogy az a munka, amit végzünk lélekemelő hivatássá válik-e vagy lélekölő és megbetegítő kenyérkereső tevékenységgé. Bárhogyan is választottunk korábban, ha nem vagyunk elégedettek és boldogok azon a területen, amelyben dolgozunk, soha nincs késő a változtatásra! A pályamódosítók többsége 35 és 42 éves kor körül teszi ezt meg (Szaturnusz és Uránusz tranzitok segítségével), mert akkor kapnak egy kis jelet belső hangjuktól, hogy az idő bizony múlik és ideje lenne már valami “értelmeset” is csinálni. Sokan bosszankodnak is, amikor megtalálják végre az önkifejeződésük területét, hogy eddig miért nem csináltak azt, amit igazán szerettek volna. Valójában nincs miért bosszankodni, mert nincs olyan, hogy rossz döntés. A tévedés az élet és a tanulási folyamatok részeként formálja személyiségünket és gazdagítja élettapasztalatainkat.

A pályaválasztás során az egyik legfontosabb tényező a megfelelő önismeret, ismerni a saját képességeinket és igényeinket. Ne vállaljunk egy helyben ülős munkát, ha inkább jönni-menni szeretünk, ne vállaljunk ügyfélszolgálatos vagy marketinges területet, ha igazából nem is nagyon szeretünk emberekkel beszélni…és így tovább. Nem vagyunk egyformák, mindenki másban jó és mindenki jó valamiben! Ezt kell megtalálni és tudatosan választani hivatást, valami olyasmit, amelyet akkor is szívesen végeznénk, ha nem fizetnének érte. Amitől lelkesek vagyunk és ez a lelkesedés az átmeneti akadályok láttán is megmarad. A társadalomnak boldog emberekre van szüksége, nem pedig depressziós, életunt, kiégett zombikra, mert az a munka minőségének a rovására megy. Nem beszélve arról, hogy a negatív energia körbemegy. Például egy boldogtalan pék belesüti az ételbe a rossz kedvét, az alacsony rezgéseit, a boldogtalan eladó nem a legszebb árut fogja elénk hozni, a frusztrált buszsofőr nem nyitja ki az ajtót, amikor szaladsz utána…stb.

Vekerdy Tamás pszichológus mondta, hogy “…ahol unatkozol, ott nincs helyed…”. Fontos észben tartani, hogy kortól, nemtől és életkörülményektől függetlenül igenis van választási lehetőség. Ha nem is mindig sok, de 2-3 terület általában mindenkinél szokott lenni, amelyekben kiteljesedhet és boldog lehet.

A pályaválasztásban és a pályamódosításban maximálisan tud segíteni a grafológiai vizsgálat és a születési képletből felállított személyiségtérkép együttese.

MegosztásShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someonePrint this page