A betegségek lelki okainak feltárása a horoszkópban

lotus-1205631_960_720Minden betegség az egészség, azaz a lelki harmónia megbillenésének az eredménye. A fizikai tünetek csupán eredményei annak, ami a lelkünkben történt korábban. Lelki síkon a probléma már sokkal hamarabb megjelenik, mint ahogyan az fizikai szinten is manifesztálódna. A test és lélek működése szorosan összefüggenek, ezért elválaszthatatlanok egymástól. Amikor a fizikai tünetek már súlyosan jelzik a lelki gondokat, addigra már olyan sok idő is eltelhet, hogy megfogalmazni sem tudjuk az igazi problémát. Ha a lelki gond feloldódik, az egészség szinte magától helyreáll, és ne feledjük az emberi test csodálatos öngyógyító mechanizmusokkal is rendelkezik, – amennyiben hagyjuk azokat érvényesülni és egészségtelen táplálkozással nem rontjuk a helyzetét.

A legtöbb fizikai tünet oka a negatív mentalitás, a pesszimista életszemlélet, a besavanyodott gondolkodás, amely besavanyítja a testet is. Az állandó szorongás, rágódás, idegeskedés, a félelemérzet, a múlt és a jövő miatti aggodalmaskodás, a tudatalattiba elnyomott negatív érzelmek, vágyak és fájdalmas emlékek mind-mind pszichoszomatikus tüneteket okozhatnak.

A betegségek lelki okainak feltárása időnként problémás lehet, mert a beteg ellenáll. Csak fizikai szinten gondolkodik, beveszi a gyógyszert és kész. Többnyire nem akar tudni a kellemetlenségekről, hiszen pont ezért nyomta le a tudatalattijába azokat. Nem akar tudomást venni bizonyos dolgokról, szembenézni a saját félelmeivel, lelkiismeretével vagy életfeladataival, ezért inkább a betegségbe menekül. „Nincs kedve” felelősséget vállalni önmagáért vagy épp a betegség egy eszköze annak, hogy elkerüljön egy számára nehézkes feladatot (pl. munkavállalás, családalapítás…stb.).

A születési képletből azonnal láthatjuk, hogy az egyén milyen belső válságokon megy keresztül és azok mely életterületein mutatkoznak meg. A hirtelen fellépő betegségek a legtöbbször valamiféle tudattalan menekülést mutatnak egy helyzet elől, például fontos vizsga vagy üzleti megbeszélés előtt hasmenést kap az illető. A krónikus, hosszan tartó betegségek esetén pedig az egyén tudatalatt azt gondolja, hogy az adott problémája sokáig nem lesz megoldható, nem látja a fényt az alagút végén. Például derékfájdalmak esetén (Szaturnusz hatások) túl nagy tehernek érzi a ránehezedő kötelességeket és felelősséget, vagy pl. epeproblémánál elfojtott agresszió (Mars) áll a háttérben.

A horoszkópban az egészségre vonatkozó területek: az I., a IV., a 6., a 8. és a 12. ház. Mielőtt megijedne bárki is, nem feltétlenül lesz beteg az, akinek bolygók állnak ezekben a házaiban és nem mindig marad egészséges az, akinél ezek a házak üresen állnak, mivel mindig a horoszkóp egésze számít.

Egészségügyi szempontból az I. ház a legfontosabb, mivel az Aszcendens és az első ház mutatja a szülött testi-lelki-szellemi energiáit, azaz a fizikai felépítését és azt a kapott energiakészletét, amellyel fent tudja tartani önmagát és meg tudja valósítani életcéljait. A születési uralkodó (AC jegyének az ura) helyzete szintén kiemelt szereppel bír, amely alapvetően meghatározza az egyén temperamentumát és hozzáállását a világhoz. Fontos a jegy, amelyben áll és az élettémák (házhelyzet), amelyek kiválthatják a problémákat.

Az I. ház bolygóinak vizsgálatakor azt kell megnézni, hogy mely házakat képviselik. Ha pl. a VII. uralkodó bolygója az I. házban áll, akkor egészségügyi szempontból a párkapcsolatra kell odafigyelni jobban, ha a 3. ház ura áll ott, akkor kommunikációs gondok léphetnek fel, a torok csakrára kell jobban vigyázni, illetve kimondani azt is, amit nem merünk, – legalább  önmagunknak ne hazudjunk.

A bolygók energiái mindig onnan érkeznek, amely házakat uralják. A 6. ház ura az I. ben gyakran jelöl orvosi, természetgyógyászati érdeklődést vagy munkakört, de figyelni kell a bolygó alaptermészetére is. Ha pl. a 6. ura a Vénusz, akkor az az I. házban állandó harmóniára törekvést, szépérzéket hoz a szülött számára, lehet akár plasztikai sebész is, de ha pl. a  Szaturnusz a 6. ura, akkor az I. házban az erős kötelességtudatot és munkamániát is jelenthet.

A IV. ház mutatja meg az otthont, a családi gyökereket, a gyermekkort, az eredetet, ahonnan származunk, de utal a belső otthonunkra is, az érzelmi és lelki világunkra. A IV. ház mutatja az örökölt és a karmikus eredetű betegségeket, illetve az életvég körülményeit. Akinek nehéz gyermekkora volt, vagy nem túl harmonikus a IV. háza, nem feltétlenül lesz nehéz időskora. Ezt az egyén mentalitása nagy mértékben tudja befolyásolni.

A 6. házhoz kapcsolódik egyrészről a napi rutin, a munka, a szolgálat, a külső-belső rend, másrészről pedig az egészség, az életmód és az ezekből eredő betegségek, amelyekért mi magunk vagyunk a felelősek. Ez a szerzett betegségek háza, amelyek fakadhatnak egészségtelen táplálkozásból vagy pszichoszomatikus betegségekből egyaránt. A 6. ház jegye és bolygói mutatják, hogy mely testrészek hajlamosak az alulműködésre, ha túl hajszoljuk magunkat, vagy helytelen életmódot folytatunk (mozgáshiány, kevés alvás, túl sok evés, rendszertelenség…stb.). Fontos tudni, hogy ebben a házban érvényesül a leginkább az ok-okozat törvénye, mivel ez a karma háza is. Múltbeli cselekedeteink következményeit most éljük, a jövőbeli életünk alapjait pedig most építjük fel.

A 8. ház egyik üzenete, hogy a világmindenség egy állandó változásban, körforgásban lévő hatalmas energiamező, amellyel harmonizálnunk és együttműködnünk kell. Aki ellenáll a változásnak, az diszharmonikus állapotba kerül, kiesik az egyensúlyából, és előbb-utóbb megbetegszik, végül meghal. Ide tartoznak az önátalakító energiák, a nagy belső felismerések, a katarzisok, az elfojtott érzelmek felszínrehozása és azok feloldása. A 8. házhoz tartoznak a műtétek és a halálközeli élmények is.

A 12. házról mondják, hogy a külvilágtól elzárt helyszínek háza, úgymint kórházak, lakatlan szigetek, elzárt intézmények, minden olyasmi, amit mások nem látnak. De nemcsak fizikai szinten kell erre asszociálni. A 12. ház jelöli a belső világunkat, a tudat kitágítása és a meditáció során átélt élményeinket, az egységérzet és egy magasabb szintű létezés megismerésének a lehetőségét. Karmikus szempontból a múlt és minden, amit elzártunk a tikos lelki tárolóegységeinkbe. Ha életünk folyamán nem vagyunk képesek az egységtudatot kialakítani, akkor az eltorzult tudat pszichoszomatikus betegségekben tör fel, amelyek általában együtt járnak a 6. ház helytelen életmódjával, így jönnek létre a komoly testi tünetek. A szemben lévő házak mindig hatnak egymásra, tehát, ha az egyik terület egyensúlya felborul, borul a másik is. Pl. a táplálkozás kihat a szellemre, a szellem állapota kihat a testre.

Fontos, hogy az érzelmeket vagy a vágyakat meg kell élni, ki kell mondani, fel kell vállalni, vagy: fel kell tudni oldani, el kell őket engedni ahhoz, hogy ne legyenek belőlük egészségügyi problémák. Sokan nem is gondolnák, mennyi minden vezethet betegséghez, pl. szabadságigény elnyomása, az önkifejezés akadályoztatottsága, kommunikációs problémák, párkapcsolati gondok, elfojtott agresszió, önagresszió, szeretethiány…stb. Ezért a legjobb, amit tehetünk, ha megelőzzük a bajt és egyensúlyra törekszünk életünk minden területén és testi-lelki-szellemi szinten egyaránt. A pozitív mentalitás, az egészséges életmód, a nyitott hozzáállás, a lelki egyensúly elengedhetetlen elemei az egészségnek.

 

Folyt. köv.

 

 

MegosztásShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someonePrint this page