Most vagy soha?

happySokan a boldogságot egy misztikus valaminek gondolják és függővé teszik valamilyen távoli, jövőbeni dologtól. “Majd, ha túlleszek ezen a vizsgán, akkor elégedett leszek. Majd, ha megkaptam ezt az állást…, majd, ha lesz végre lakásom….majd, ha lesz családom…, majd, ha kifizettem végre a tartozásaimat…stb.” Várunk arra a különleges pillanatra, amikor majd végre elégedetten hátradőlhetünk és végtelen nyugalommal tekinthetünk az életünkre. Valójában sosem érkezik el ez a pillanat, mert, mint a rajzfilmben a kutya orra elé lógatott kolbászt, gondolatban magunk előtt toljuk az áhított életérzést.

A boldogság fogalma relatív, –  az értelmezése attól függ, hogy ki mitől boldog. Te mitől vagy boldog? Az élet örömei hol jelentkeznek nálad és úgy egyáltalán megvan benned a képesség, hogy észrevedd  a csodát és elmerülj az élet örömeiben? (Oroszlán terület, 5. ház, bolygói, jegyének ura, a Nap és a Vénusz kozmikus helyzete.)

A boldogságról már nagyon sokan írtak sokfélét, de hiába, ha mégis ennyire sok a boldogtalan ember. Fordítsuk meg a kérdést! Mitől vagy boldogtalan, mitől van hiányérzeted, mi az, amit nem tudsz megélni, kiadni, kimutatni, mit nyomsz el magadban? Valós problémákon rágódsz, vagy csak rettegsz egy negatív gondolatsor miatt? Tényleg boldog lennél, ha azonnal megkapnád azt, amire vágysz? Mennyi ideig lennél boldog tőle? Fontos kérdések ezek, a válaszok nyilván eltérőek, de az kijelenthető, hogy csak az lehet boldogtalan, aki nem önazonos.

Önazonos az az ember, aki úgy él, hogy nem tagadja meg önmagát, nem ragad bele olyan kompromisszumokba, amelyek már hátráltatják, aki bátran meri vállalni az életét, aki nem akar megfelelni senkinek, és akinek cselekedetei szinkronban állnak lelkének szándékaival. Nem könnyű, de meg lehet dolgozni érte. Vannak, akik évtizedeket képesek leélni kínzó élethelyzetekben, mert félnek kilépni a jól megszokott pöcegödörből. A komfortzóna elhagyása bizony önmagunk megugrásával jár. Erre szokták mondani, hogy, “Aki mer, az nyer.“, közhely, de igaz. Egyszerűen csak nyerni lehet, mert ezen a szinten már nincs mit veszíteni.

El kell engedni a szorongató gondolatokat, a folytonos aggódást, a türelmetlenséget, a feszültséget és a negatív mentalitást. Cserébe kinyílik a világ, ajtók és lehetőségek tárulnak ki előttünk. A boldogságot nem a jövőtől kell várni, hanem meg kell élni a jelenben. Csakis az itt és most létezik. Legyél jelen! Vedd észre az élet ajándékait, a csodát, hiszen Te magad is egy csoda vagy. A boldogság forrása lehet szinte bármi: kellemes tevékenység, kreatív flow állapot, csodálatos zene, étel, pihentető alvás, film vagy olvasmány élmények, jó beszélgetések a barátainkkal, együttlét a családtagjainkkal, sport, mozgás, bulizás, vagy épp a csendes elmélyülés, meditáció, forró fürdőzés, meleg tea, a gyermekünk ölelése, egy kedves baráti gesztus…stb. Hosszan lehetne még folytatni a sort. Érdemes átgondolni, hogy neked konkrétan mi okoz örömöt, mitől töltődsz fel energiával és tedd meg magadért azt, hogy a boldogságforrásaidat nem engeded el soha.

Ha valaki sokat meditál és eljut a tudatosság egy bizonyos fokára, akkor már a külvilág sem kell az energiaáramláshoz és a boldogsághoz. A test-lélek-szellem hármasának egyensúlyban tartása hosszantartó harmóniát, derűt, és egészséget eredményez. Az erő, a fény, az energia mindenkiben ott van. Az igazi boldogság pedig független mindentől, hiszen belülről fakad.

Ne feledjük: a gondolataink és az érzelmeink határozzák meg az egészségünk és az egész életünk. Maradjunk mindig egészek és akkor nem lesz gond.

 

MegosztásShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someonePrint this page