Asztro-grafológia

Néhány szóban a grafológiáról

Mit jelent a grafológia?

A grafológia görög eredetű szó, amely a grapho (írás) és logos (tudomány) szavakból származik. A grafológia a kézíráselemzés tudománya, de nevezik még íráspszichológiának, írásanalízisnek, írásdiagnosztikának, kézíráselemzésnek, kézírás-vizsgálatnak is. A grafológia szintén egy kiváló önismereti eszköz lehet, amely feltárja személyiségünket, jellemünket, vágyainkat, gondolatainkat, képességeinket, valamint az aktuális lelki és fizikai állapotunkat. Az íráselemzésen túl idetartozik a firkák és rajzok elemzése is.

A grafológiát a tudományok között a pszichológia társtudományaként tartják számon. A grafológia egzakt tudomány, tehát egyértelmű fogalmakkal dolgozó, mérési és statisztikai alapokon (grafometria) és pszicho-diagnosztikán alapuló speciális eljárás. Ma már rendszeresen kérik grafológusok szakvéleményét különböző rendőrségi vagy jogi ügyekben, illetve munkaerő toborzásnál. A egészségügyi grafológia és a gyermekrajzelemzés szintén nagyon gyakori területek a grafológiai vizsgálatokon belül.

Mit kell tudni a grafológiáról?

A kézírást “agyírásnak” is lehet nevezni, hiszen mint minden mozgást, az írást is az agy irányítja, a kéz csak az eszköze ennek a folyamatnak.
Rudolph Pophal svájci orvos neurobiológus (1893 – 1966) megállapította, hogy bizonyos agyterületek működése tudatosan nem befolyásolhatók és épp ezért nagy jelentőséggel bírnak a személyiség megformálásában. A grafológia alapja a kifejező mozgások törvényszerűsége: bizonyos mozdulatok árulkodnak az egyén személyiségéről, gondolat- és érzelemvilágáról pl. testtartás, mimika, gesztikuláció vagy beszédstílus. A kézírás szintén egy kifejező mozgás, ezért megnyilvánulnak benne az egyes személyiségjegyek.

Sokan érvelnek azzal, hogy, ha tudatosan megváltoztatják az írásukat, akkor könnyen átverhetik a grafológust. Nos, ez csak akkor fog “könnyen” menni, ha profi íráshamisító az illető, de a nagyon tapasztalt grafológus és írásszakértő még őt is tetten érheti. Nem árt tudni, hogy a grafológiai elemzés során jóval több, mint 100 írásjellemzőt és ezek összefüggéseit vizsgálja a grafológus. Az írásunk egy automatikus mozdulatsor, amelyben tudatosan maximum 9 elemet tudunk megváltoztatni, pl. dőlésszög, betűnagyság, formanívó…stb. sőt, ha a nemíró kezünkkel próbálkozunk, az is gyorsan kiderülhet.

Többen nem értik, miért van az, hogy egyszer “szépen” írnak, máskor meg “csúnyán”. Nincs olyan, hogy csúnya írás vagy szép írás, a grafológus számára legalábbis, mert ilyenkor csakis az a kérdéskör kerül vizsgálat alá, hogy az adott írás mennyire és miben tér el a tanult, ún. sztenderd írástól. Minél egyedibb az írás, annál érdekesebb a grafológus számára. Persze attól is függ, hogy milyen célból történik a vizsgálat, például munkaerőtoborzásnál más pozícíó javasolt a gyöngybetűkkel íróknak és más a nagyon szabálytalan írásforma írójának.

Magát az írásképet több tényező befolyásolhatja, ezért is lehetnek változások az írásainkban, pl. ha zavaró körülmények között írunk, vannak körülöttünk, hangosan szól a tv, rádió, vagy lelkileg eltérünk a normális állapotunktól, idegesek vagyunk, izgulunk egy vizsgán, félünk, sírós hangulatban vagyunk, megbetegszünk, nincs rajtunk a szemüvegünk…stb. Ezért írunk egyszer “így”, máskor meg “úgy”, de ettől függetlenül az alapkarakterünk, személyiségjegyeink, képességeink, múltunk, minden esetben benne van a kézírásban, csak pluszban az aktuális hangulat vagy körülmény is látszódni fog. Ideális esetben egyedül, nyugodt körülmények között írjunk, nem kell törekedni a szép írásra, de szándékosan ne is írjunk másképp, mint szoktunk.

Tipp: félévente-évente írjunk magunknak egy-egy oldalt, A4-es papíron aláírással ellátva és később vegyük elő az összehasonlítás végett. Látni fogjuk, hogy, ahogy mi magunk változunk az évek során, az írásunk is finomodik, mutatja növekvő bölcsességünket, tudásunkat és tapasztalatainkat.
 
Miben és hogyan segíthet a grafológus?

Ha az alábbi kérdések bármelyike aktuális az életedben, bátran kérheted a grafológus segítségét:

– Középiskolás vagyok és fogalmam sincs, merre tanuljak tovább, mert érdekel a matek is, de a töri is. (pályaorientáció)

– Úgy érzem, nem vagyok a helyemen és nem a számomra megfelelő munkát csinálom, viszont gőzöm nincs, hogy mit csinálnék szívesen, az biztos, hogy nem ezt, amit jelenleg. (pályamódosítás)

– Van egy cégem és épp alkalmazottakat keresek, sokan jelentkeztek, akik ígéretesnek tűnnek, mégsem vagyok biztos a dolgomban. (munkaerő toborzás)

– Vezető vagy inkább beosztott típus vagyok-e. (személyiség analízis)

– Kíváncsi vagyok, milyen is vagyok valójában a személyiségjegyeim alapján, önismereti úton haladok, érdekelne, miben kellene még változnom. (személyiség analízis)

– Szeretnék valamilyen hobbit elkezdeni, de nem tudom mihez lenne tehetségem. (személyiség analízis, rejtett tehetség kutatás)

– A gyermekem hirtelen agresszív lett / bepisil / rágja a körmét..stb., szeretném feltárni az okát. (gyermekrajz elemzés)

– Miért van annyi vita és feszültség a párkapcsolatomban? ( párkapcsolati grafológia, személyiség analízis)

– Milyen partner, házastárs illik hozzám? (személyiség analízis)

– Miben kell változnom, hogy társra találjak? (személyiség analízis)

– Milyennek látnak mások és milyen vagyok valójában, ugyanaz vagy eltérő ez a kettő? (személyiség analízis)

– Milyen rejtett betegségekre vagy hajlamokra kell odafigyelnem?

– Van-e olyan dolog, amit még én sem tudtam magamról? (személyiség analízis)

Bármelyik kérdés is merült fel benned, mindössze annyit kell tenned, hogy nyugodt körülmények között leülsz egy asztalhoz, fogsz egy A4-es papírlapot, egy tollat és írsz legalább 15-20 sort, megszólítással és aláírással ellátva, bármiről. Fontos, hogy ne legyen sem másolás, sem diktálás, amit írsz, mert a Te saját aktuális gondolataidnak kell papírra kerülniük. Bármiről írhatsz, lehet a kedvenc ételed receptje, a kedvenc filmed története, vagy amit éppen gondolsz bármiről, úgysem az a lényeg, hogy mi a tartalom.

Az asztrológiai és a grafológiai vizsgálat együtt az egyik leghatékonyabb módszere az önismereti utazásnak.

MegosztásShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someonePrint this page