„A Szaturnusz a hibás, nem én.” – valakire kenni kell, hogy miért érzed magad rosszul, miért vagy tahó a másikkal, miért kell szenvedned, vagy épp miért nem tudsz kimászni egy gyötrő élethelyzetből. Akik már járatosak valamelyest az asztrológiában, vagy legalább ismerik a saját vagy a családtagjaik személyiség jelölőit (Nap, Hold, Aszcendens…stb.), hajlamosak kiemelni egy részletet a születési képletből, és arra a pontra kenni mindent, ami kellemetlen vagy erős belső munkát igényelne részükről.

„Azért vagyok ilyen (bunkó), mert a Szaturnusz az én bolygóm.” – mondta nekem a minap egy Bak aszcendensű valaki. És szentül hiszi magáról, hogy neki semmi felelőssége nincs ebben, hiszen ő így született és kész, tehát ez van, és nincs mit tenni.

Azt már sokszor megbeszéltük, hogy a hárítás az egyik legkönnyebb eszköze az ember „nyugalmának” fenntartásához, de ebben az a csapda, hogy ez a nyugalmas állapot csak látszólagos lehet, mert az eldobott felelősség majd egyszer csak visszacsap, és arcon üt, mint a bumeráng. Jön egy tranzitáló Szaturnusz fényszög, ami viszont keményen szembesíteni fog. Ha nem vagy rugalmas, – ami nem hajlik, az törik, – akkor jönnek a betegségek, és ha eleve van közöd a Szaturnuszhoz, akkor derékfájásra, vagy egyéb fizikai szintű jelzésekre biztosan számíthatsz. Szőnyeg alá söpörni és hárítani a szabad akaratból kifolyólag simán lehet, de majd valamikor a következményekkel is számolni kell. És itt szintén nem a Szaturnusz a hibás, nem a bolygó hozza az életedbe a rosszat, hanem Te generálod az egészet. A Szaturnusz nem csinál semmi mást, csak kering a megszokott pályasíkján, és képvisel bizonyos analógiákat, archetípusokat, amelyekkel Te rezonálsz, ha épp dolgod van vele. Ezért is teljesen értelmetlen félni a Szaturnusz tranzitoktól, vagy bármilyen égi mozgolódástól, mert, ha már megoldottad a saját életed leckéit, akkor egyrészt nem lesznek rád hatással a tranzitok, másrészt, nem egy külső valamitől kell tartani, hanem maximum saját magadtól, harmadrészt a tranzitok nem hatnak mindenkire, vagy ha hatnak, akkor sem egyformán – ez a szabad akarat mértékétől függ, ami minden születési képletből jól kiolvasható.

A Szaturnusz analógiákat úgy kell elképzelni, mint a szülőt, aki először szépen kéri a gyermekét, hogy tegyen rendet a szobában, mert már minden lépés alatt ott van egy eldobott lego, és a gyermek a szépen kérést első körben meg sem hallja. Aztán a szülő kéri még egyszer és még egyszer a rendrakást, de semmi nem mozdul. Aztán egyre erőteljesebb a szülői fellépés, majd jön az erősebb hangnem, és ha az sem hat, akkor repülnek a játékok az ablakon (láttam már erkélyről kizuhanó játéközönt). Szóval, ha nem akarod, nem muszáj megvárni a Szaturnusz 7 évenkénti leckéit, lehet elébe is menni a dolgoknak. Összeszedetten, erős önfegyelemmel rendet kell rakni az életterületeken, amelyeket a Szaturnusz és a Bak jegye érint a képletben. Néha ez kifejezetten nagy erőfeszítéssel jár, lelki munkával és teher felvállalással, de még mindig ez a jobbik eset, mint az, amikor a karma és idő ura rád pirít, hogy „Na, most már elég legyen a rendetlenségből és a puhányságból!”. Érdemes figyelgetni azért, hogy épp merre halad a Szaturnusz a születési képlet felett, hová, milyen fényszögeket vet, de nem csak a tranzitokban, hanem az egyéb előrejelzési módszerekben is.

A Szaturnusz és a Bak jegye pontosan a felelősségvállalásról, a terhek cipeléséről, az önfegyelemről, a megfeszített külső-belső munkáról, az alapok stabilizálásáról, a dolgok tartóssá tételéről szól. Az a terület, amit a Szaturnusz és a Bak jegye érint, annak erősnek, stabilnak és tartósnak kell lennie, hogy hosszútávon is jó alapot adjon a dolgoknak. Mint a gerincnek és az egész csontváznak, ami viszi a testet, erősnek kell lennie. Ha a VII. házad esik a Bak jegyébe, akkor a tartós párkapcsolatokra kell törekedned, ha az Aszcendens a Bak jegyű, akkor az egész életútra vonatkozik a stabilizálás, a szorgalmas és kitartó munka. Ha az MC tengelypont esik a Bak jegyébe, akkor a jövőért, a felnőttkor sikereiért, akár kimagasló eredményekért lehet nagyon sokat tenni és így tovább…

Nagyon fontos megérteni, hogy a Szaturnusz, mint az asztrológiai értelmezés szerinti „főmumus”, nem ellened dolgozik, hanem érted. Az élet mindig a kozmikus egyensúlyra törekszik, a mikro- és a makrokozmosz egyaránt. Ha kibillentél az egyensúlyodból, előbb-utóbb rá leszel kényszerítve, hogy visszabillenj, ha magadtól nem vagy hajlandó rá. Nem vitás, sokkal kényelmesebb elhanyagolni a dolgokat, vagy struccpolitikát folytatni, de ha egy idő után a tükörbe nézel, akár szó szerint, akár a külvilág, vagy a benned élő szaturnuszi energiák által, eléggé ijesztő tud lenni az, amit láthatsz. A kérdés, hogy mikor tudsz leállni a hárítással, és mikortól tudsz végre felelősséget vállalni a szavaidért, a tetteidért, az egész életedért. Azt kell valahogy megértened, hogy soha nem másik a hibás, nem a világ, és nem a környezet felelőssége a Te életed kimenetele. Még akkor sem, ha ezt most így nehéz belátni. Földi síkon élünk, ezen a síkon gondolkozunk, és nem baj, ha nem értünk mindent, mert épp elég az, ami a rendelkezésünkre áll.

Meg kell tanulni a kereteinket, és felismerni a saját határainkat, de a lehetőségeinket is. Tiszteletben kell tartani azokat a szabályokat, amelyek az egyetemes törvényekre vonatkoznak. És itt jön a képbe a karma, ami szintén szaturnuszi téma. A Szaturnusz a karma ura, a tudatos szorongásainkért felelős (a Szaturnuszon túli égitestek már a tudatalatti tartományt képviselik), és ahol áll a képletben, ott tanít meg minket arra, hogy amitől félünk, vagy amihez nincs önbizalmunk, azt sok befektetett energiával igenis csináljuk meg, hiszen ezáltal tanulunk meg kitartóak és céltudatosak lenni. Sokszor maga a folyamat a lényeg, és nem is a cél. A karma pedig mindig a kiegyenlítődésre törekszik, az elbillent egyensúlyt vissza kell állítani. Pontosan ott, ahol és amit a Szaturnusz érint. Törlesztened kell, főleg önmagad felé. Önmagad elől pedig, mint tudjuk, sohasem tudsz menekülni. Ne feledd, hogy a lélek az élet nagy leckéit, – különös gondossággal -, saját maga állította össze, és nem valaki külső entitás. Életed minden rezdüléséért Te magad vagy a felelős, ezt vagy időben felismered, vagy nem…

 

 

 

Szeretettel: Cs. Melinda

MegosztásShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someonePrint this page