A június 21.-i nyári napfordulóról most sokan írnak ezt-azt, ezért én csak részben követem a sablont, mivel nem szeretném ugyanazokat az infókat pörgetni. Annyit azonban mégiscsak érdemes megemlíteni pár szóban, hogy mit is jelent a napforduló csillagászati és asztrológiai szempontból, aztán jöhet a többi ínyencség is ezzel a témával kapcsolatban.

2017. június 21.-én a kora reggeli órákban az égen haladó Nap belép a Rák jegyének 0. fokára, ezzel elindítva a nyári évszakot és kardinális érzelmi energiákat hozva az életünkbe. Maga a napforduló szó nagyjából már el is árulja, hogy mi történik csillagászatilag. A Nap fordul egyet, vagyis a Föld Egyenlítőjéhez képest a haladása irányt vált. Amikor a Nap eléri a maximális pozícióját Délen a Bak térítő mentén, akkor elindul a Rák térítő felé, és a nappalok egyre hosszabbak lesznek. A napfordulóknál vannak a maximális pozíciók, ezért a Bak térítőnél haladó Napnál van a leghosszabb éjszaka, a Rák jegyébe lépéskor pedig a leghosszabb nappal, vagyis a legrövidebb éjszaka. Amikor a Nap az Északi féltekén éri el a legmagasabb pozícióját a Rák térítő mentén, akkor fogja magát és ismét visszafordul, ezért lassan, de biztosan egyre rövidebbek lesznek a nappalok. A nyári napforduló idején a Föld forgástengelye a legkisebb szöget zárja be a Nap sugaraival, ezért az Északi féltekén ilyenkor kezdődik a nyár évszaka.

 

Mitől lesz különleges az idei napforduló?

 

A napfordulók mindig erősen sarkalatos pontok, mivel nagy fordulatokat jelentenek. Azok az emberek, akik a napfordulók napján születtek, arra hivatottak, vagy legalábbis alkalmasak arra, hogy valamilyen nagy fordulatot hajtsanak végre a világban, vagy a közvetlen környezetükben. Több szinten is megélhető ez a fordulatteremtő állapot, amikor nem a saját ragyogásunk és Nappá válásunk lesz a fontos, hanem egy mindent átfogó, univerzális erővel telített belső szándék irányít, amivel jelentős fordulatot hajthatunk végre a kis- és nagyvilágban egyaránt.

2017. június 21.-én tehát fordulhat a kocka mind az érzelmeinkkel, a családdal, az anyával, az anyaság témájával, a gondoskodással, a táplálással, az otthonnal kapcsolatban, de a Rák jegyébe lépett Nap nemcsak a Rák életterületünket érinti, hanem azt a területet is, ahol a születési képletben a Napunk áll. Mindkét területen fordulatokra tudunk szert tenni, méghozzá érzelmi töltettel, ösztönös és intuitív döntésekkel tudjuk ezt igazán jól kivitelezni. Továbbá felbukkanhat valaki a múltból, de felszínre kerülhetnek olyan érzelmek is, amiket eddig elnyomtunk magunkban. Az újonnan kialakult Nap-Chiron kvadrát érzelmi jellegű sebeket hozhat elő új élethelyzetek által, de semmi gond. Itt az ideje tiszta vizet önteni a pohárba (a Rák jegy a „legigazibb” víz elem, a Skorpió a jég, a jeges, befagyott víz, a Halak a gőz, a párás, láthatatlan víz), és felvállalni a tiszta érzéseket, érzelmeket. A Nap a szív és a szeretet szimbóluma is, és mivel a Rák jegyében nem kap szerepet a logika, csak az érzésvilág, nincs más dolgunk, minthogy teret adjunk a belőlünk kiáradó és felénk visszaáramló szeretetenergiának. A Rák Aszcendenssel és napjeggyel rendelkezőknek most erősen fókuszba kerülnek az életúttal és életcélokkal kapcsolatos témakörök. Bevilágítódik a cél, tehát pontosabb képet kapnak arról, hogy merre haladjanak tovább, és ha jól fülelnek, még a sugallatokat is meghallhatják. Annál is inkább, mert az égen haladó Nap még érzékeli egy kicsit a Kosban járó Uránusztól érkező szextil energiákat és a Szűzbe lépett Transzplútótól bejövő szintén szextil energiákat. Mindkét energiaminőség lehetőségeket teremt a nagy fordulathoz, az újításhoz és megújuláshoz, a dimenzióugráshoz és az áthidaláshoz. Az érzelmi sebeket pedig úgy tudjuk a leginkább elengedni, ha szintet lépünk eggyel és más szögből közelítjük meg a problémát. Lehet, hogy rájövünk arra, hogy a semmiért sértődtünk meg, vagy apróságon őrlődtünk sokáig, vagy már nem is olyan fájó az a seb, amit kaptunk. Ne feledjük, ha fájópontra bukkanunk, az sokszor jó jel is egyben, mert benne van a gyógyulásunk lehetősége is.

 

A Merkúr az Univerzum kapujába lép

 

A napfordulók idején a Nap haladása nemcsak a földi Egyenlítőhöz képest különleges, de az égi Egyenlítőhöz viszonyítva szintén eltérőbb egy kicsit az igyekezet. Az égi Egyenlítő egy 47°-os szélességű égi sáv, ami pontos mása, kivetített köre a földi Rák térítő és a Bak térítő közötti területnek. Már az ókori kaldeus papok is észrevették, hogy az összes égitest ebben az égi sávban mozog, (amit egyébként a Nap határoz meg, és a 23,5 foknyira elferdült földi forgástengely, valamint a Föld nappályájának síkjával zárja be ezt a 23,5 fokot), de időnként egy-egy bolygó kiszabadul ebből a sávból és „kirepül” az Univerzumba. Mivel a Nap adja a viszonyítási alapot, a Nap nem tud így kilógni a sorból, mégis a napfordulók idején a Nap is extrém deklinációs pozícióba tud kerülni a 23,5 fokos elhajlásával. Az extrém deklinációba kerülő égitestek behozzák az Univerzum masszív energiáit, azokat az erőket, amelyek már nem földi eredetűek. Az idei napforduló különlegességét az adja, hogy egyrészt a Merkúr a Nap szívébe kerül, azaz szoros együttállásba vele, másrészt a Merkúr, aki a dimenziókat összekötő Hermész, most kilép az Univerzumba 24,5 fokos elhajlás erejéig. Ez nem igazi extrém elhajlás, mégis kitekint már ez a Merkúr, és kapcsolatba tud lépni az égi erőkkel. Hírvivőként meg tudja hallani, és közvetíteni tudja azt, amit üzennek általa. Egyszóval az égi futárunk most nagyon odateszi magát (12-21h között lesz a legerősebb), különleges képességeket kapunk tőle, mivel a Nap szívében maximálisan tudja közvetíteni a fentről érkező sugallatokat, és a szívünkből kiáradó érzelmeket. Az értelem és az érzelem most együttműködik végre. A mai napon a Merkúr lesz a lelkünk vezetője, és pszichopomposzként adja segítségét, ha esetleg üzenetet, kérést, vagy kérdést küldenénk ki az Univerzumba.

A Szent Iván éj egyébként is egy mágikus éjszaka a hagyomány szerint, (régebben egybeesett a napfordulóval), az ilyenkor tett kívánságok és kérések duplán számítanak, hiszen bármikor teljesülhetnek azok. A népszokásba tartozik a tűzrakás, az örömtánc és a felszabadult vidámság. A tűz fénye szimbolizálja a Napot, és egyben elűzi a sötét erőket. Noha a Szent Iván éjjele június 23. éjszakája, (a bevezetett naptári eltolódások miatt csúszott el), de a Merkúr még mindig ott lesz az Univerzum ajtajának küszöbén, és ismét elküldhetjük a kívánságainkat a mágikus tűz fénye mellett, ha más nem, legalább a belső fényünk sugarai mellett.

 

MegosztásShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someonePrint this page