Vénusz a Kosban

Venusz in Aries2A Vénusz bolygó az abszolút nőiesség szimbóluma, ő képviseli a születési képletben a yin energiákat, a szeretet megnyilvánulásait, a társas kapcsolatokat, az igazi értékek, és a szépség meglátását a világban. A Vénuszhoz tartozik a művészi érzékenység, az érzékiség és a harmonia iránti vágy. A Vénusz helyzete a horoszkópban megmutatja hogyan viselkedünk a szerelemben, a házasságban, barátként és úgy általában nőként az életünk folyamán. Férfiképletben a nőideált szimbolizálja, a nőiben pedig a saját nőképet. A Vénuszról szokták még mondani, hogy a „kis szerencse” bolygója, de pénzjelölő bolygóként megmutatja a pénzköltéshez, -szerzéshez való hozzáállásunkat is. A Vénusz jelenleg két állatövi jegy uralkodó bolygója egyszerre, a Bika és a Mérleg ura, de a modern karma asztrológia, a transzcendentális irányzat (Griga Zsuzsanna), azt vallja, hogy egy zodiákus jegyhez csak egy uralkodó bolygó tartozhat, és egyébként sincs sok köze a szenvedélyes és érzéki Vénusznak a hűvösen intellektuális, tárgyilagos, már-már aszexuális Mérleg jegyéhez. Előbb-utóbb meg fogják találni azt az égitestet, amelyet a Mérleghez lehet rendelni, de valamiért erre még várni kell. Most a Transzplútót tartják a legesélyesebbnek erre a feladatra, mivel egy aszteroida nem lehet önállóan uralkodó bolygó.

És mi következik majd ebből? … hogy a bizonyítékot nyer a tény, hogy a Vénusz a Kosban többé már nem lesz rangvesztett, de valójában sosem volt az. A Kos Vénuszú emberek Vénusza nagyon is erős, csak a kettős, ellentmondó energiák ötvöződnek. A Vénusz ettől nem lesz gyenge. Sőt.

Érdekesség: A Mérleg jegyéről sokan azt hiszik, hogy csak egy tárgy a Zodiákusban, de ez nem volt mindig így. A csillagkép valójában: Szent Mihály a Mérlegtartó. Amikor még az egyenlő felosztású sziderikus Zodiákust használták az ókorban, a csillagképekbe eleve bele voltak ágyazódva a Zodiákus jegyek, amelyek tartották a 30°-os felosztást. Amikor viszont Ptolemaiosz, ókori görög csillagász-asztrológus, csillagkatalógust készített (szemre-saccra), szintén betartva a 30°-os határokat, a Szűz csillagképet (a női alakot búzaköteggel a jobb kezében) kicsit más helyzetben ábrázolta a Zodiákus körén. A babiloniak az ősi bölcsességet és tisztánlátást képviselő Szűz csillagképet álló helyzetben árbázolták az Állatövben, de Ptolemaiosz valaszentmihalymiért vízszíntes helyzetbe fektette, amely ebben a pozícióban eléggé átnyúlt a Mérleg jegyébe is. Így kettős „trónfosztás” is végbement: a Szűz jegy fektetve elvesztette rálátását a világra, a tisztánlátást, Szent Mihály pedig teljes mértékben mellőzve lett a csillagképből. Ez a kollektív tudatra volt a leginkább hatással, mert a szimbólumok az emberi tudatban mindig jelen vannak és hatnak. A változtatások, az elnevezések, mindig mennek a nagy „közösbe”. Az emberi tudat számára elveszett a tisztánlátás képessége, de Szent Mihály védelmi pozíciója is odalett.

Amikor az egyensúlyra törekvő Vénusz az önérdek érvényesítő Kos jegyébe lép, kettős, ambivalens energiák találkoznak. Egyszerre vagyunk önzőek és világot megmenteni akaró hősök. A Kos Vénuszban a legmagasabb szinten ott van a szándék, hogy a tüzes energiákat valami nemes eszme érdekében használja fel: minimum megmenteni a világot, tenni valami újat, jobbat és szebbet. A Kos Vénusszal rendelkezőknek alapszükségletük a megújulás, az új dolgok, az új kihívások keresése. Lelkesen vágnak bele új tervek megvalósításába, mivel egyrészt nem bírják az unalmas, monoton dolgokat, másrészt pedig él bennük a versenyszellem és a bizonyítási vágy. Imádják a megmérettetéseket, ahol nagy eséllyel lehetnek el a legjobbak valamiben. Ahol nincs kihívás és ösztönzés, ott hamar elunják magukat, legyen az munkakely, vagy párkapcsolat.

A Kos Vénuszú emberek nagyon karizmatikusak, szenvedélyesek, impulzívak és született vezető típusok. Bátran kezdeményeznek, a stílusuk direkt, rámenős és spontán. Kb. 5 perc alatt intéznek el dolgokat, de 5 perc alatt szednek fel új pasit/nőt is. Sikerük titka a barátságos közvetlenségük, a nyitottságuk, a humoruk és az intelligenciájuk.

amazonA Kos Vénuszú nők (de Nap és AC is) nem tipikus családanyák, nekik nem elég a sütés-főzés a konyhában, és nem tudnak 100 évet eltölteni egy hintaszékben. Nyughatatlanok, türelmetlenek, dinamikusak. Őket nem lehet betörni, lételemük a szabadság (hogy úgy érezze, nincs gúzsba kötve), és az egyéniségük megőrzése. Ők nem veszik fel a férjük nevét házasságkötéskor, ha egyáltalán házasodnak… Az erélyes, határozott férfiakat kedvelik, akikre felnézhetnek és tisztelhetnek. A túl gyengéd, sértődékeny, nagyon érzékeny, gyenge, puha férfiakból hamar kiábrándulnak. A Kos Vénusznál erősen működik az önérvényesítés energiája, de a szeretteikért tűzbe mennének, nagyon büszkék az emberi kapcsolataikra: a szeretteikre és a barátaikra. A Kos Vénuszú nő egy igazi harcos amazon, egy tűzről pattant menyecske, akivel nem könnyű az élet, de ha a partnereik képesek mindig megújulni, vagy változatosságot vinni a szürke hétköznapokba, a Kos Vénusz garantáltan nem fogja elunni magát. Szülőként a gyermekeiket imádják, de nem tapadnak rájuk, megadják a döntési szabadságot nekik is, és inább baráti viszonyt alakítanak ki velük. Nem akarják a gyermekeiken keresztül megvalósítani a dédelgetett álmukat. „Élni és élni hagyni” a mottójuk.

A Kos Vénuszba jókora adag yang energia szorult, tehát ott vannak a marsikus energiák negatívumai is: konfliktusok, dühroham, hisztéria, rámenősség, akaratosság. A Kos Vénusz soha nem fog jó pofát vágni, ha valaki méltatlanul viselkedik vele. Odacsap, odamond, kiadja a dühét azonnal. Vitatkozik, harcba száll, de pont erre az energiára van szüksége ahhoz, hogy a korábbi női szerepmintákat feloldja, és az elnyomott női társadalom kollektív tudatát felszabadítsa végre. Példát mutat, hogy így is lehet. Nem kell mindig megalkudni és túlzott kompromisszumokat kötni. Számít a közösség, számít a társ, de számít az egyén is. Asszertív hozzáállásra tanít. Meg kell tanulni, hogy a kompromisszum nem arra való, hogy mindenki lemondjon valamiről, és így tulajdonképpen senki sem legyen boldog, hanem pont az ellenkezője a lényeg. Mindenki legyen boldog! Te is és Én is.


 

MegosztásShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someonePrint this page