Platón, a nagy görög filozófus, amikor a szerelem okait és céljait próbálta fejtegetni, különféle magyarázatokat és történeket gyártott kortársainak, hogy megértsék, mit is keres az ember annyira a másikban. Az egyik legismertebb története azokról az emberlényekről szólt, akik elsőként születtek a Földre. Platón szerint az első emberek nem egészen úgy néztek ki, mint a ma élő ember, úgy képzelte, hogy az ősidők kezdetén kétarcú, négykezű, négylábú, kerek formájú lények gurultak össze-vissza, akikre Zeusz, a főisten egyszer berágott, mert úgy vélte, hogy nem tisztelik az isteneket és kétségbe vonják a hatalmukat. Zeusz ekkor megmutatta, hogy ki az úr a háznál, és hogy példát statuáljon, dühében kettévágta az emberlényeket. Innentől kezdve az embernek egy arca, két keze és két lába lett, de Zeusz azért dobott rájuk még egy fenyegetést is, miszerint, ha nem tanulnak rendet, tovább szeleteli őket, és majd nézhetnek nagyokat, ha egy lábon fognak szökdécselni. Platón ezzel a mítosszal magyarázta az emberben lakozó, folyamatos hiányérzetet az egység élményére vonatkozóan. Szerinte mindannyian kettévágott „félemberek” vagyunk, akik arra kárhoztattunk, hogy állandóan keressük a hiányzó másik felünket, de ehhez kell a szerelem is, ami megadja a vágyat az újraegyesüléshez.

A görög mitológiában rengeteg történet szól a szerelemről, a leghíresebbek Aphroditéhez (Vénusz, a szerelem istennője), Adóniszhoz (a legszebb férfi a világon) és Erószhoz (Cupido, a szerelem istene) kapcsolódnak, de maga a szerelem vagy a féltékenység témakörei szinte minden történetben ott rejlenek, hiszen az emberi érzelmek motiválják leginkább a végzetes, de az előrevivő nagy tetteket is.

A karma asztrológiában használatos aszteroidák nagy része görög és egyiptomi istenségekről kapta nevét, amelyek közül néhány a szerelem témaköréhez kapcsolódik:

Adonis – a külsőségek, a látszat, a fizikai szépség előnyben részesítése, felszínes szerelem

Aphrodite – szerelem, erotika, féltékenység, birtoklási vágy, megcsalás, szépség, saját érték megteremtése

Amor – szerelem első látásra, a szerelem felvállalása mások előtt

Berenice – az önzetlen szerelem és a hűség jelölője

Cupido – játékos, fiatalkori szerelem, hiúság, művészetek, öncélú erotika, a látszatok fenntartása

Eros – erős szexualitás, mindent elsöprő fizikai vágy, életerő, túlélő ösztön, élni akarás

Eurydike – halálon túli, eltéphetetlen kötelék, tiszta szerelem, halál és újjászületés

Geisha – szolgálat, művészet, luxus kurtizán

Helena – a világ legszebb asszonya, a trójai háború okozója, a szerelemért „bármit”

Ishtar – Mezopotámiában (Babilon) a szerelem és a háború istennője, pusztító erejű női teremtőerő

Lust – szerelem nélküli szexuális vágy, öncélú szexualitás

Medea – a szerelem és a gyűlölet kettőse, mágikus varázstudomány, az érem két oldala, végletek, amelyek ugyanabból a motivációból fakadnak

Pan – erotikus kisugárzás, a szerelem fizikai megnyilvánulásai

Psyche – kiszolgáltatott szerelem, „a szerelem vak”

Sappho – homoszexualitás, (Lesbos szigetéről származó görög költőnő, aki verseiben a szabados szerelemről írt, szoros barátságok, hasonlóságok, azonos értékrend keresése, a másság elfogadása vagy épp elutasítása is ide tartozik.)

Semele – Holdistennő, szexuál mágia

Az aszteroidák, az Aszteroida-övben utazó kisméretű objektumok, amelyek a személyes karmikus múltunkat tárják fel. Jelenleg több, mint tizenháromezer elnevezett, és nagyjából négyszázezer hivatalos számmal nyilván tartott aszteroidát ismerünk. Az elsőnek felfedezett aszteroidákkal dolgozik leginkább a karma asztrológia, (Ceres, Pallas Athena, Juno, Vesta, Astraea), de a többi is lényegessé válik, ha fontos képletpontra került a születés pillanatában.

Ahogyan Platón is sejtette, az emberi lélek egyfajta folyamatos hiányérzettel él együtt, ami annak is köszönhető, hogy egyrészt a lélek elszakadt szellemi hazájától, a nagy közös lélekóceántól, és lekerült a földi sík terhekkel, szenvedésekkel teli „játékterére”, másrészt a lélek nem teljes egészében inkarnálódik az emberi testbe. A léleknek van egy „fent” maradó része (Felettes Én / Őrangyal) is, aki felügyeli, olykor álmokkal, sugallatokkal, megérzésekkel segíti a földi életben való boldogulásunkat. A lélek sajnos nagyon könnyen tud „szóródni”, olykor a lelkünk egy darabját ott hagyjuk valahol vagy valakinél. „A lelkemet adtam Neked!” – néha kimond ilyet az ember, és olyankor valóban ez is történik. Ha eladjuk a kedvenc nyaralónkat, vagy autónkat, ha fájdalmas szakítást élünk át, a lélek egy darabkája valóban ott ragadhat valahol. Meditációban vagy egyéb spirituális tevékenységek segítségével érdemes visszacserélni a lélekrészeket, visszakérni az adott energiát és visszaadni a másiknak a sajátját.

A lelkek összefonódása a szexualitás során élhető meg a leginkább, pár percre, vagy másodpercre valóban eggyé lehet válni a másikkal. A párkapcsolatok általában karmikus kapcsolódások, rengeteg múltbéli eseménnyel és lerendezni való témával rendelkeznek, de nem jönnének létre, ha nem létezne a szerelem varázsa, amely az asztrológiában a Vénusz első körének 8 hónapjához köthető. A horoszkópban a szerelmet az 5. ház jelöli, a párkapcsolatokat a VII. ház, a szexualitást pedig a 8. ház, de csak a tabusága miatt, ezért a szerelmi kalandozásokat lehet kötni az 5. házhoz is. Egy telített 5. ház esetén a szülött nem veti meg az egyéjszakás kalandokat, a flörtölést, az örömteli pillanatokat, nagyon szeret szerelmesnek lenni, és az adott bolygók archetípusának megfelelően működteti az élet örömeit, mint életterületet.

De ma a szerelmesek napja van, úgyhogy nem szomorkodhatunk, ráadásul a Vénusz csatlakozott a Halak jegyéhez, nemsokára találkozik a Neptunusszal is, lehet romantikázni, elmerülni az érzelmekben, a szerelemben, a feltétel nélküli szeretetben. Ma a Nap-Juno-Merkúr együttállás a Vízöntőben szintén segíti az érzelmek szavakkal történő kifejeződését és a házasság tudatos gondozását, a Vízöntő Nap – Kos Uránusz szextil pedig szabadságérzetet és lehetőségeket hozhat az egyedülállóknak is. Ha jól tudom, itt-ott lesznek ma ismerkedő estek, tessék szépen elmenni és élvezni az életet!

 

Csodaszép, szerelmes, csoki bonbonos napot kívánok mindenkinek!

 

Cs. Melinda

MegosztásShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someonePrint this page